dimecres, 28 de juliol del 2010

Un final lamentable, AMB ELS VOTS DEL TRIPARTIT, EL PARLAMENT APROVA LA LLEI DE VEGUERIES SENSE EL PENEDÈS (comunicat 157, 27-07-2010)


Si en el nostre comunicat del 14-07-2010, comentant l'aprovació per unanimitat de l'àmbit Penedès, parlàvem de gran dia i de magnífica notícia, avui hem de parlar d'un dia molt trist per al Penedès i que ens omple d'indignació i tristesa. El Ple del Parlament d'avui dimarts amb els vots dels partits que donen suport al govern (PSC, ERC i ICV) ha aprovat la llei de Vegueries i ha negat la creació de la Vegueria Penedès. S'ha perdut l'oportunitat idònia perquè el conjunt del Penedès (Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i gran part de l'Anoia) assolís el reconeixement institucional dins de l'organització territorial de Catalunya, i el país quedés estructurat no en 7 parts sinó en 8 (tantes com àmbits hi ha) tal com era el desig majoritari dels penedesencs manifestat per totes les vies democràtiques possibles. Amb aquesta llei quedarem esquarterats en tres vegueries, és a dir pitjor que ara que estem dividits en dues províncies.


El debat de la llei ha estat penós amb unes intervencions fluixíssimes del conseller Sr.Ausàs i del relator Sr.Estradé de la llei, tots dos d'ERC, mentre que els representants del PSC, Sr. Labandera i d'ICV, Sr,Bosch, han donat el seu suport a la llei "per compromís polític" i sense cap entusiasme. La intervenció de més calat ha estat la del diputat de CiU sr. Coromines el qual ha exigit votació separada i explícita de l'esmena favorable a la vegueria Penedès i s'hi ha compromès a fons. Esperem que la fermesa mostrada per aquest grup des de l'oposició es mantingui si arriba al govern.


La llei de vegueries s'ha aprovat amb 68 vots del tripartit (PSC, ERC i ICV) i 64 en contra dels grups de l'oposició. És a dir s'ha aprovat pels pèls ja que es requeria majoria absoluta (68 vots) perquè sortís endavant. L'esmena a favor de la inclusió de la vegueria Penedès només ha comptat amb el suport de CiU. PP i Ciutadans s'han abstingut, i el grups del tripartit i han votat en contra. Penedesencs assistents com a públic al Ple hem demostrat la nostra disconformitat al moment del rebuig de l'esmena per incloure el Penedès amb el gest de posar-nos dempeus i d'esquena als parlamentaris volent visualitzar que el Parlament havia donat l'esquena al Penedès.


Vergonya, cavallers, vergonya va cridar Jaume I a la batalla de Portopi quan va veure que la seva gent no gosava avançar: era un crit exigint dignitat. El Síndic de l'Aran en la votació de l'acceptació de la llei de vegueries el 10-3-2010, va tenir la dignitat d'abstenir-se en considerar que la llei no recollia les aspiracions del seu territori. Avui sis diputats penedesencs que formen part dels grups de la majoria parlamentària, no han tingut cap gest envers la seva comarca ni en la votació de la llei ni tan sols en la de l'esmena: tres eren del PSC i tres d'ERC; aquests darrers sap un greu especial pel doble discurs practicat al territori i al Parlament. També ens ha dolgut l'abstenció dels tres diputats penedesencs del PP en la votació de l'esmena ells que al Penedès han defensat obertament la vegueria. L'obediència a les consignes dels partits abans que el compromís amb la ciutadania posen en qüestió la qualitat de la nostra democràcia.


Malgrat tot, el Penedès ha estat avui al cor del debat de la llei. Possiblement mai el nom d'una territori havia estat pronunciat tantes vegades en un ple parlamentari: per defensar-lo, per dir que ja es té en compte, per justificar que més endavant, etc. Tanmateix és esperpèntic sentir expressions com la del relator de la llei dient "si el Penedès ho demana tindrà vegueria" quan és el territori de Catalunya que més ho ha demanat i ho ha fet explícitament i majoritàriament. També cal remarcar que aquest esment del Penedès va ser fet per tot els representants parlamentaris que van sortir a la tribuna llevat d'un que és justament l'únic penedesenc que va parlar, el Sr. Roberto Labandera.


Malgrat la decepció pel no al Penedès, aquesta plataforma contempla el futur amb esperança. Primer per la consecució de l'àmbit. Segon pel convenciment que aquesta llei de vegueries és un autèntic nyap que no servirà per res. Les darreres esmenes introduïdes pels grups del govern subsegüent al dictamen del Consell de Garanties Estatuàries mantenen les quatre províncies actuals, maquillant-ne el nom i deixen la creació de noves vegueries per un hipotètic futur. Si algun dia tots els partits polítics de tradició catalanista tenen ganes i voluntat de servir el país en un tema tan important i alhora tan sensible com l'organització territorial, hauran de fer foc nou i posar-se a treballar. Això és el que desitgem que passi amb el convenciment que si les coses arriben a anar així, la Vegueria Penedès la tindrem per descomptat.


Situats en aquest punt, la Plataforma per una Vegueria Pròpia considera que ha arribat a un final de camí o si més no d'etapa i que ara el que li cal és obrir un període de reflexió intern. Ens donem un temps de descans després dels intensíssims últims sis mesos i després replantejarem les nostres futures actuacions.


Per acabar la Plataforma vol fer un reconeixement públic i solemne a totes les persones i entitats que han treballat i lluitat per obtenir la Vegueria Penedès. La Plataforma no ha estat sinó el dinamitzador d'un moviment ample, obert, transversal i entusiasta en el qual milers de penedesencs i penedesenques hi han dipositat esforç, coratge i esperança. A tothom moltíssimes gràcies.


Plataforma per una Vegueria Pròpia
Carrer de l'Escorxador 19-21
08720 Vilafranca del Penedès
www.vegueriapenedes.cat