dilluns, 26 de juliol del 2010

Intervenció PVP (Fèlix Simon), 20-07-2010, al ple de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès

PLE DE L’AJUNTAMENT DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS.

Dimarts, 20 de juliol 2010


Bona nit,

Alcalde, regidors/regidores, vilafranquins i vilafranquines,


Fa un any dèiem en aquest Ple: “Un dia, tindrem l’àmbit d’aplicació del Pla territorial Parcial, però si l’escapcen o el debiliten, què en quedarà? De què servirà? Ens podrà garantir la Vegueria ... si algun dia s’instaura? El nostre Pla Territorial, a manca de Vegueria, ha d’ésser, també, l’instrument que defineixi els objectius per a un desenvolupament sostenible, l’equilibri territorial, la preservació del medi ambient i el marc orientador de les accions que s'hi emprendran cap a una determinada visió de futur.

Ara, des del passat dimecres, el Penedès es un Àmbit Funcional de Planificació Territorial, gràcies a la votació feta per unanimitat al Ple del Parlament de Catalunya. L’èxit i el mèrit són de tothom. L’enhorabona, ENTRE TOTS hem aconseguit la primera fita.

Sempre havíem pensat que si el Penedès podia disposar d’un àmbit funcional de planificació territorial, seria més fàcil que el Parlament de Catalunya ens atorgués la Vegueria Pròpia. Els partits que donen suport al govern, PSC, ERC i ICV ens neguen la Vegueria, uns ara i els altres sempre... Però, qui es pensen que són? No es pot anar tant per lliure amb la representació formal del poble. La nostra dignitat no ens permet acceptar el que pot passar el proper dimecres, que alguns polítics es converteixin en uns suplantadors de la voluntat popular penedesenca.


Si el sistema democràtic es basa en la participació, i si és veritat que la sobirania la té el poble del qual emanen tots els poders, no entenem com ara ens neguen la legitimitat de la Vegueria Pròpia. Per això, davant d’aquesta injustícia demanem gestos clars i intel·ligibles. La Vegueria Penedès ara, donaria confiança i permetria incentivar l’interès pel que ens és comú. ...


En el nostre primer manifest, el del 2005, dèiem:

Considerem que cal aprofitar l’oportunitat històrica, única i irrepetible que se’ns presenta, per a debatre i decidir sobre el nostre futur comunitari i el nostre encaix dins l’organització territorial de Catalunya. És l’hora de fer realitat les nostres demandes d’unitat i d’autonomia.”


Ara, al cap de cinc anys, el poble ja ha parlat, 64 ajuntaments que representen el 92% de la població, els quatre Consells Comarcals, entitats, empreses, ciutadans... el Penedès ha dit el que volia, de manera clara i entenedora, i el Parlament no es pot fer el sord.


En una carta enviada als 135 parlamentaris la setmana passada els dèiem:

Vet ací que des de fa temps, el nostre poble ha treballat amb fe i constància per ser un territori com els altres, una de les vegueries de Catalunya. Volem construir-nos un futur a mida, sense obstacles ni barreres al nostre anhel de llibertat. Tanmateix, des de fa un temps, els penedesencs també estem cohibits i ens sentim la llibertat amenaçada per les evidents sospites de continuar esquarterats entre dues províncies, o en les tres vegueries previstes en el projecte aprovat pel govern, malgrat haver estat feliçment reconegut el Penedès com el vuitè Àmbit funcional de planificació.”


I en una nova carta que lliurarem aquesta setmana als presidents i portaveus dels grups parlamentaris, els diem entre altres coses:

Mireu, el fet de tenir l’àmbit creiem que canvia del tot les coses. Una de les raons més esgrimides i reiterades per justificar les set vegueries és que es corresponien als set àmbits de planificació i això donava una coherència i racionalitat al mapa organitzatiu català en totes les seves facetes. El mateix president de la Generalitat va apel·lar a aquest argument en la roda de premsa del 2 de febrer del 2010 subsegüent a la presentació del govern al Parlament del projecte de llei de vegueries. Doncs vinga, és l’últim plenari, endrecem bé el país, no deixem set cambres de la casa netes i polides, mentre la vuitena queda a mig fer dissabte.”.


Tots tenim dret a decidir el nostre futur. Si el dia 29 de juliol del 2010 tots els àmbits tenen vegueria... EL PENEDÈS TAMBÉ.


Els parlamentaris tenen l’última oportunitat en aquesta legislatura d’exercir un acte de responsabilitat i de resposta democràtica a les aspiracions populars i votar a favor de la Vegueria Penedès, I AIXÒ ÉS EL QUE DEMANEM QUE VOSTÉS ELS HI FACIN SABER... que el Penedès no pot esperar més temps.


Gràcies a tots i a totes,

Visca l’àmbit i visca la Vegueria del Penedès.

Fèlix Simon