dissabte, 24 de juliol de 2010

Carta oberta als presidents i portaveus del grups parlamentaris del Parlament de Catalunya

El Penedès, 21 de juliol del 2010

Carta oberta als presidents i portaveus del grups parlamentaris del Parlament de Catalunya

Il·lustres senyores i senyors,

Probablement aquest és l’últim escrit que us adrecem dins d’aquesta legislatura i, tot i que no deixarem de ser reivindicatius (en això, perdoneu, som incorregibles), sí que volem usar un to una mica més familiar i informal.


Aquesta ha estat una legislatura transcendental per al Penedès perquè després de gairebé cinc anys d’haver-nos-ho proposat, disposem d’un àmbit de planificació propi, aprovat per unanimitat tot just la setmana passada. És una alegria molt gran, una porta oberta a l’esperança, i un repte suggerent i engrescador.

En el proper plenari de fi de mes es portarà a aprovació la llei de vegueries. Ja sabem quines han estat les vicissituds d’aquesta llei i com es pot veure afectada per la dura sentència del TC, però això no ens pertoca ara a nosaltres valorar-ho. El que sí que ens agradaria, tal com hem dit i repetit, és que el Penedès hi fos d’entrada. Ja vam parlar-vos-en en la carta que adreçarem recentment, el passat 14 de juliol, a tots els senyors diputats i senyores diputades.

Tenim noves raons? Una sí, i no pas menor, que és l’aprovació de l’àmbit. La resta, si fa o no fa, són les mateixes de sempre, però avui les volem formular d’una altra manera, des de la proximitat, parlant als presidents d’uns grups parlamentaris a punt d’enllestir quatre anys d’àrdua feina legislativa.

Mireu, el fet de tenir l’àmbit creiem que canvia del tot les coses. Una de les raons més esgrimides i reiterades per justificar les set vegueries és que es corresponien als set àmbits de planificació i això donava una coherència i racionalitat al mapa organitzatiu català en totes les seves facetes. El mateix president de la Generalitat va apel·lar a aquest argument en la roda de premsa del 2 de febrer del 2010 subsegüent a la presentació del govern al Parlament del projecte de llei de vegueries. Doncs vinga, és l’últim plenari, endrecem bé el país, no deixem set cambres de la casa netes i polides, mentre la vuitena queda a mig fer dissabte.

Una gernació de catalans van sortit al carrer fa pocs dies per rebutjar una sentència que retallava l’Estatut aprovat pel poble i per reivindicar el dret a decidir. Som una nació, nosaltres decidim, deia l’eslògan de la manifestació. La nostra realitat nacional hi és, la sabem i ens la creiem, i no depèn de l’opinió d’un grup de juristes. Doncs bé, conscients de l’enorme distància entre una cosa i l’altra, però alhora creient que no és forassenyat fer-ne una analogia, hem encunyat un petit lema que diu Som una vegueria, nosaltres decidim. Pensem que sí que ho som, tant com les altres set, i que aquesta convenciment i aquesta voluntat no la pot dissoldre cap disposició legal. Teniu, electes del Parlament, una oportunitat magnífica –i a més l’última– per fer que les lleis s’adaptin a la realitat i no a l’inrevés

Si no hi ha ara vegueria Penedès i s’ajorna fins ves a saber quan, ens quedarà una sensació agredolça, potser més agra que dolça, tot i la satisfacció que ja hem manifestat per l’àmbit. Ens quedarà la sensació que el Parlament ha fet una mica de Constitucional respecte del Penedès, en deixar de banda la voluntat majoritària del poble expressada en aquest cas no en referèndum, però sí en les mocions de la immensa majoria dels ajuntaments de la vegueria, els quatre consells comarcals i la corrua d’adhesions d’entitats i particulars. La setmana que ve se celebra el darrer ple d’aquesta legislatura. ¿No és més democràtic, més agraït i fins i tot més sa deixar-se de consignes i rigideses i dir que sí d’una vegada a la Vegueria del Penedès?

Moltes gràcies,

SECRETARIAT DE LA PVP*
Fèlix Simon (president)
Sergi Marin (vicepresident)
Manel Cervera (secretari)
Toni Vidal (tresorer)
Jordi Sogas (Alt Penedès)
Antoni Castells (Anoia)
Julio Ramon (Baix Penedès)
Marisa Ibáñez (Garraf).

*Entitat inscrita amb el núm. 30778/B (data12/07/2005) a la Secció 1 del Registre de Barcelona (Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya).


Plataforma per una Vegueria Pròpia
Carrer de l’Escorxador 19-21
08720 Vilafranca del Penedès
www.vegueriapenedes.cat