divendres, 17 de juliol del 2009

La PVP no confia en el govern de la Generalitat, però anima tothom a continuar treballant en favor del Penedès. (comunicat 135-I, 14.07.2009)

En la conferència de premsa celebrada el dimarts, dia 14, la Plataforma per una Vegueria Pròpia (PVP) s’ha manifestat en aquests punts:

1- La PVP considera, de bon principi, que amb l’actual composició de forces polítiques que integren el govern no troba cap motiu que li permeti confiar que s’avanci en favor de la Vegueria Pròpia.

2- S’ha presentat el calendari - adjunt a aquesta nota - de les principals resolucions adoptades per la Generalitat i la Plataforma des del 1983 fins a les dates previstes per al 2010. S’ha fet una lectura comentada dels incompliments sistemàtics dels acords del Parlament per part del DPTOP i de com s’han anat aprovant diversos plans parcials fins a culminar amb el Pla Territorial Metropolità (PTM), que deixa de banda el Pla Director de l’Alt Penedès i el mandat del Parlament de crear l’Ambit de Planificació territorial de les quatre comarques penedesenques.

3 - S’ha remarcat que el fet que ERC es desmarqués a última hora (21.06.2008) de la presentació conjunta d’un projecte de llei per a la creació de l’Àmbit per part dels grups que hi eren favorables, adduint que pensava convèncer el Govern pel seu compte, ha provocat la cursa de plans aprovats des de fora. D’haver-se aprovat l’Àmbit, per llei, que obligués sense excusa el govern, els plans s’haurien fet partint del conjunt del territori Penedès, sense destorb ni imposició afegida, com és la situació actual. Tot plegat ha significat, a més, un retard important per a qualsevol presa de decisions.

4 – S’han anunciat les dates amb les quals el govern es compromet, finalment, a crear i presentar el seu projecte de llei de revisió del Pla Territorial General de Catalunya, després d’un retard de 5 anys. S’ha insistit, però, que el calendari no fa esment del terme “àmbit Penedès”, així com la dificultat afegida que no s’arribin a acomplir les dates fixades tenint en compte la brevetat del proper any parlamentari ja que es preveuen eleccions. Tot porta a incrementar les sospites d’anar dilatant els períodes d’espera, mentre està en curs la tramitació del PTM.

5 - Malgrat tots aquests interrogants, s’ha reconegut l’esforç dels grups parlamentaris minoritaris, -ERC (21) i ICV-EUA (12), favorables a l’Àmbit i en conseqüència a la Vegueria- pel que fa a empènyer el DPTOP a l’elaboració del calendari. Com també el paper determinant de CiU (48) de sol•licitar i aconseguir una sessió de control al govern, dins la Comissió de Política Territorial del Parlament, sobre el compliment dels acords del Parlament. I, finalment, el suport del PP (14) i del grup mixt (3). A la pràctica, es fa ben palesa la soledat del grup parlamentari del PSC-CpC (37), puix representa una oposició del 27,40% del total de 135 diputats del Ple del Parlament de Catalunya.

6 - S’ha insistit que el govern només pensa en 7 vegueries i que el PSC rebutja rodonament la del Penedès. Hom es pregunta quin contingut hom pensa donar a un àmbit, planejat des de fora, que, a més, no es vol que esdevingui vegueria.

7 - S’ha denunciat la desmesura del protagonisme i dels pressupostos adjudicats a Barcelona i a la seva àrea metropolitana que l’estan convertint en referent absolut del país, al marge dels altres territoris.

8 – S’ha instat la població i, sobretot, els grups polítics, que es moguin i presentin les esmenes al Pla Territorial Metropolità. La PVP ha denunciat, alhora, la limitació de terminis per a presentar-les, que ha passat dels habituals 60 dies a 45, i en època estival; i el fet que els ajuntaments tinguin com a topall el 24 de setembre, atès que les sessions en la majoria de pobles petits es fan cada dos/tres mesos.

9 – S’han desmentit categòricament les afirmacions intencionades del diputat Labandera (PSC) en el sentit que el PTM gaudeix de l’aprovació del Territori, tot ignorant d’arrel que 63 ajuntaments, els Consells Comarcals, les entitats i la població del Penedès, estan a favor de l’àmbit i la Vegueria i, per tant, que la planificació es faci des del territori i no des de Barcelona.

10 – S’ha lamentat que al nou President del Consell Comarcal (PSC) de l’Alt Penedès, en el seu discurs de presa de possessió del càrrec silenciï sistemàticament l’Àmbit i la Vegueria - a la qual el Consell està adherit- i limiti tot el territori “Penedès” a una sola comarca, la de l’Alt Penedès, com si no existissin ni el Baix Penedès ni el Garraf ni l’Anoia.

ARA, L’ÀMBIT DE PLANIFICACIÓ
DEMÀ, LA VEGUERIA PENEDÈS