diumenge, 15 de novembre del 2009

El conseller Nadal anuncia l’inici de la revisió del Pla Territorial General de Catalunya i fa esment de l’àmbit Penedès (Comunicat 137, 11-11-2009)

El dimarts passat dia 9 de novembre, el Conseller de Política Territorial del govern de la Generalitat, Joaquim Nadal, va comparèixer en roda de premsa, un cop acabada la reunió del Consell de Govern, per explicar, entre altres coses, que el govern iniciava la revisió del Pla Territorial General de Catalunya. En la seva intervenció i en la nota de premsa repartida als mitjans s’afirma textualment el que segueix:

"La revisió del Pla també servirà per adequar els àmbits de planejament a les aspiracions expressades des de diverses comarques i ajuntaments per tal que els instruments d’ordenació els considerin de manera específica. És el cas de la voluntat manifestada de les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, el Garraf i alguns municipis de l’Anoia, entre altres."


Amb aquesta actuació no es fa altra cosa que complir, després de reiterats retards, el mandat parlamentari de data 5 de desembre del 2007 de crear l’Àmbit Penedès. El 9 de juliol d’enguany, en el transcurs de la reunió de la Comissió de Política Territorial del Parlament, el Departament es va comprometre a iniciar els tràmits dins de la revisió del Pla Territorial General (vegeu Comunicat núm.134) i va establir un calendari en què aquest inici tocava fer-lo el 15 de setembre. Portem doncs gairebé dos mesos de retard. Davant d’això la plataforma creu necessari manifestar el que segueix.

1. Expressar la satisfacció per l’inici d’aquest tràmit que el Departament executa, després d’haver mantingut llargament una actitud obstruccionista incomplint els compromisos establerts en la sessió de control parlamentari del 9.07.2009 sobre l’acord de 5/12/07

2. Considerar encoratjador per al Penedès, tot i que seguint la mateixa lletra de l’acord parlamentari, que s’hagi fet un esment explícit i públic de les nostres quatre comarques, com a conjunt, en el context de la divisió territorial de Catalunya.

3. Lamentar que la deriva política d’alguns partits favorables a la Vegueria, especialment ERC, faci que a hores d’ara encara no disposem de l’àmbit quan s’havia arribat a la pràctica unanimitat, el 18 de juny del 2008, per a presentar una proposició de llei conjunta que el fes realitat, sense haver d’esperar la futura revisió del PTGC.

4. Fer constar la disconformitat amb l’expressió «alguns municipis» de l’Anoia, que dóna a entendre que són una minoria quan en realitat és al revés: s’hi han adherit 23 dels 26 de la comarca als quals es va proposar l’adhesió (als 7 de l’Alta Anoia/Segarra no se’ls hi va proposar).

5. Desitjar que el terme emprat usualment com a “Àmbit de planejament” coincideixi plenament amb els continguts jurídics d’Àmbit Funcional de Planificació Territorial i així es consideri el Penedès amb totes les prerrogatives dels altres àmbits actualment existents a Catalunya, i amb el corresponent Pla Territorial Parcial Propi.

6. Deplorar que l’espera de l’execució de l’acord parlamentari hagi coincidit amb la redacció del Pla territorial Metropolità, del de la Catalunya Central i del Camp de Tarragona, els quals posen greument en entredit la possibilitat de redactar, des de la iniciativa i la visió penedesenca, el nostre propi Pla Territorial Parcial.

7. Constatar que la iniciativa de la Plataforma, nascuda ja fa cinc anys, i els múltiples suports obtinguts de la ciutadania, de les entitats i de tots els partits de l‘arc parlamentari, excepte el PSC, sembla que per fi comencen a donar fruit en l’àmbit del govern, malgrat que molt tard en el temps i amb el perjudici que això representa per al territori penedesenc.

8. Lamentar que el retard històric acumulat, i aquest darrer de dos mesos, donin com a resultat que disposem d’un calendari molt just abans del final de la legislatura vigent. És, un llast que, a més, pot afectar de manera molt negativa el Penedès com a circumscripció electoral, a la qual no renunciarem pas, si es decideix tirar endavant la nova Llei electoral dins d’aquesta legislatura.

9. No amagar, per tant, la preocupació pel desenvolupament d’aquest procés de creació de l’àmbit i el tipus de proposta que s’hi formuli, atesa la poca disponibilitat del principal partit del govern, i el fet de que no es menciona en cap moment la nostra imprescindible VEGUERIA PENEDÈS. Ens mantindrem a l’aguait per fer-ne una valoració i per prendre les mesures que calgui un cop es conegui el contingut definitiu de la proposta.