Roda de premsa al Col•legi Periodistes de Catalunya per donar a conèixer la realitat del Penedès i la presentació de la proposició de llei perquè sigui reconegut com a Àmbit de Planificació en un termini breu.
La plataforma per la Vegueria Penedès ha convocat aquest matí, a la seu de Barcelona del Col•legi de Periodistes de Catalunya, una roda de premsa en què hi han participat les persones següents:
- Sr. JOSEP FAURA i Sr. FÈLIX SIMON, president i portaveu de la Plataforma per la Vegueria Penedès
- Sr. PERE REGULL, alcalde de Vilafranca, en representació del món polític
- Sr. XAVIER CARDONA, Sr. FRANCESC SIMÓ i Sr. XAVIER CAMINS en representació de les organitzacions empresarials: ADEG (Associació d’Empresaris del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès), UEP (Unió Empresarial del Penedès) i UEA (Unió Empresarial de l’Anoia).
- Sr. RAMON ARNABAT president de l‘Institut d’Estudis Penedesencs en representació de les entitats culturals.
El Sr. Faura ha fet l’obertura i ha justificat la conveniència de l’acte primer per explicar què és el Penedès (fent esment de les quatre comarques: Anoia, Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf) i donar-li visibilitat, segon per deixar constància de la tasca feta a favor d’obtenir una vegueria pròpia, i tercer per donar compte del moment actual en què es troba aquesta demanda.
El Sr. Regull ha intervingut dient que la personalitat del Penedès i la voluntat que sigui reconeguda ha comptat amb un suport majoritari al territori, tant d’ajuntaments i consells comarcals, com d’entitats, empreses i persones individuals i això no es pot deixar de banda. Ignorar-ho és fomentar la desafecció política. Oposar-s’hi amb l’argument que és millor estar a la regió metropolitana perquè és on es remenen les cireres és un insult a la resta de Catalunya i uns menyspreu a la riquesa, diversitat i equilibri del país.
El Sr. Cardona ha insistit en aquest argument, no podem tenir un país amb un cap gros i unes potes primes com els elefants d’en Dalí. No podem deixar que la identitat cultural i econòmica i les seves possibilitats siguin fagocitades per la metròpoli. El Sr. Camins ha recordat que l’Anoia sempre ha mirat cap avall, cap al litoral i és on se sent més còmode tal com han demanat 23 dels 26 municipis anoiencs. El Sr. Simó creu que la unitat del Penedès és una eina bàsica per la cohesió social, mentre que la situació actual és un fre al creixement entre altres coses per la complicació administrativa que comporta.
El Sr. Arnabat afirma que l’Institut és qui va iniciar l’actual moviment per la unitat organitzativa del Penedès d’acord amb la pràctica que ha dut sempre. És un fet històric que arrenca de l’Edat Mitjana i que es va mantenir fins al XIX. Als anys 30 del S.XX les entitats culturals ja van reivindicar-ho i ara tenim una oportunitat d’or perquè les lleis tornin a reconèixer aquesta realitat que no només és històrica, sinó cultural, social i econòmica.
El Sr. Simon ha explicat l’estat del procés des del 5-12-07, ara fa dos anys, en què la Comissió de Política Territorial del Penedès va prendre l’acord d’instar el govern a crear l’Àmbit funcional de planificació Penedès. Passats els quatre mesos de termini sense que això es fes, es va creure oportú des de la PVP impulsar una proposició de llei en el mateix sentit, el juny del 2008, i que era recolzada pels grups parlamentaris de CiU, PP i ERC. Tanmateix ERC, a l’últim moment, va decidir no subscriure-la i optar per la via de vetllar i pressionar el govern perquè complís el mandat parlamentari del 5-12-07. La creació de l’àmbit per aquesta via va lligada a la revisió del Pla General Territorial de Catalunya que no va començar a iniciar els tràmits fins el mes passat i que el mateix govern no preveu enllestir abans del desembre del 2010. Això vol dir que l’àmbit no seria vigent en aquesta legislatura i que, mentrestant, s’haurien anat aprovant els altres plans parcials on el Penedès hi és incorporat de manera esquarterada; també es podria donar curs a una nova llei electoral que no contemplaria el Penedès com a circumscripció. Per tot això la PVP està d’acord que els altres dos grups parlamentaris que signaven la proposició de llei el 2008, l’activin i la presenti a la mesa del Parlament de Catalunya, perquè pugui ser debatuda en el ple d’aquest mes de desembre. Si la resta de partits que han donat suport a l’àmbit i a la vegueria voten a favor de la proposició o simplement no s’hi oposen, la llei quedaria aprovada i com que la tramitació és molt més ràpida, l’àmbit del Penedès podria ser realitat en un termini de tres o quatre mesos.
El comunicat 138, que hem adjuntat al Dossier de Premsa preparat per a l‘ocasió, ja dóna compte de la demanda d’activar aquesta proposició del llei i insta els electes polítics locals de tots els partits que demanin als diputats dels partits respectius que no impedeixen amb el seu vot negatiu que la proposició de llei prosperi.
EL PENEDÈS, POT I VOL SER VEGUERIA, I TAMBÉ UNA CIRCUMSCRIPCIÓ ELECTORAL
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada