dissabte, 14 de març del 2009

ENS ESTAN DONANT GAT PER LLEBRE (Comunicat de premsa 126, 11/03/2009)

La Plataforma, després d’un llarg i penós silenci a l’espera que es facin efectius els propòsits del govern es veu en la necessitat de donar un toc d’alerta: L’Àmbit i la possible Vegueria estan quedant en una caricatura.

1. Amb aquest comunicat la Plataforma vol fer sentir, un cop més, la veu de tantes instàncies col·lectives i individuals: entitats, ciutadans, empresariat, ajuntaments i Consells Comarcals. És molta la gent que abans i arran de l’exposició “El Penedès vol i pot ser vegueria” està sota la falsa sensació que tot ja ha estat aconseguit. I no és cert. Tot està a l’aire i les expectatives, de moment, burlades.

2. Constatem una ambigüitat interessada d’un sector del govern que vetlla per les pretensions de prepotència d’un partit i que s’aprofita de la debilitat política o les inconseqüències del seus socis. Es per això que veiem urgent, tot i que ens dolgui fer-ho a partits que han mostrat la seva simpatia per la causa del Penedès, recordar els punts bàsics de la nostra posició.

3. A 18 juny de 2008 CiU, PP, i ERC i C’s, d’acord amb la Plataforma, van pactar una proposició de llei que desbloquegés la reiterada negativa del PSC a fer real, d’una vegada, l’acord del Parlament de Catalunya del dia 5 de desembre de 2007. La proposició de llei era per a crear l’Àmbit Funcional de Planificació Territorial del Penedès, amb les mateixes atribucions que qualsevol altre, entre les quals poder elaborar el propi pla Territorial i corregir les concrecions legals o decisions polítiques fetes sobre el Penedès contràries a les capacitats d’un Àmbit. Tot plegat amb l’expectativa d’una futura Vegueria.

4. Quan s’anava a fer efectiva aquella proposició, ERC, per la seva pertinença al govern, es va reservar el dret a intentar convèncer el PSC. Després d’una pressió, de la qual desconeixem l’abast real, el govern –el DPTOP del sr. Nadal- va declarar l’11 de novembre de 2008 la intenció de crear l’Àmbit per al qual havia de crear una memòria del projecte de llei a presentar al Parlament. Tot a plena satisfacció d’ERC, que creu i vol demostrar veure acomplides les seves gestions en pro de l’Àmbit i la Vegueria.

5. Però el govern no ha volgut donar a conèixer quin era el seu propòsit respecte a l’Àmbit. Darrerament, davant la petició de CiU d’una còpia de la memòria del Projecte de llei de creació de l'àmbit ha respost que té la voluntat de crear un àmbit funcional, però afirma tot seguit que l’àmbit funcional de planificació territorial no entra en els seus plans. A què juguem? Es tracta d’un Àmbit com tots els altres -“quan toqui”- o simplement d’un derivat descafeïnat, tot preparant el clima per al possible desencís?

6. És per això que denunciem:

a) Que, malauradament és tracta d’un episodi més de la poca honestedat i manca de respecte amb què les institucions atenen les demandes del ciutadans i del mateix Parlament.

b) En aquests moments la Generalitat està marcant el mapa de Catalunya i els seus serveis i nomenaments en set i només set àmbits i futures vegueries. El Penedès no compta.

c) El Govern està planificant, a corre-cuita el Penedès des de Barcelona. Tarragona i Manresa. S’està a la mercè del que a ells interessi.

d) Aquesta situació ens està portant al fet consumat, generat pel PSC i consentit per d’ERC i ICV, que de l’Àmbit només en quedi, com a molt, una simple referència tòpica, sense cap transcendència per als ciutadans del Penedès, i ja només quan no entorpeixi els interessos del PSC i la comoditat dels socis de govern.

7. Veiem urgent que el govern deixi de marejar la perdiu i doni amb claredat els passos necessaris per crear, ara, i aquí un Ambit Funcional de Planificació Territorial del Penedès, com tots els altres; i, al seu moment, la vegueria

8. Més enllà de qualsevol denúncia, a la qual ens trobem inevitablement abocats, voldríem reclamar dels militants i seguidors dels partits polítics, sobretot del PSC i ERC i ICV, la necessitat de pressionar els seus dirigents perquè compleixin amb els compromisos derivats de l’acord del Parlament. Aquesta és la noblesa de la política que hauríem de recuperar entre tots: els uns per seguir la veu del poble i del Parlament i dels conciutadans i els altres per dignificar-nos en la seva defensa.

ARA, L’ÀMBIT DE PLANIFICACIÓ

DEMÀ, LA VEGUERIA PENEDÈS