Una exposició itinerant
Ha estat un projecte llargament perseguit per la Plataforma per una Vegueria Pròpia. Calia promoure el contacte directe amb la gent del país i superar les notícies fragmentàries a partir de la didàctica de les imatges i de la claredat expositiva. Però les urgències de cada moment, i sobretot de pressupost, ho anaven ajornant. Amb tot, s’ha fet l’esforç. La redefinició del projecte i, com a empenta inicial, l’assignació aprovada per l’ajuntament de Vilafranca, l’han feta possible. L’exposició, doncs, inicia un recorregut que esperem que sigui llarg, continuat i fins a la Vegueria...
Inauguració (vídeos i fotos)
Va ser el passat divendres, dia 13, a la capella de Sant Joan de Vilafranca del Penedès. (pl. de la vila), a dos quarts de vuit del vespre. Romandrà oberta de dimecres a divendres, de 17 a 20h i caps de setmana i festius, de 12 a 14h i de 18 a 20h.; des del 13 de febrer a l’1 de març. Consta d’un conjunt de plafons a través dels quals es va desglossant la seqüència argumental. Hi ha el pas continuat del vídeo “El Penedès, un clam” i es facilitarà a cada visitant un catàleg on s’amplien els temes. Posteriorment, recorrerà els municipis del Penedès que ho sol·licitin.
El lema
El títol de l’exposició parteix de dos fets elementals, coincidents en tota reivindicació cívica i política: podem i volem; és a dir: a les possibilitats reals, argumentades, s’hi afegeix l’aval de la voluntat col·lectiva. El territori manifesta, doncs, que ha adquirit democràticament el dret a demanar i exigir allò a què aspira: la Vegueria.
El principi de subsidiarietat
Al llarg de l’exposició es reitera una idea-força, acceptada pels parlaments dels règims democràtics: tot allò que pot fer la instància política inferior no ho ha de fer la superior. És a dir, tot allò que pot fer el Penedès, en conjunt, no ho ha de fer ni la Generalitat ni cap instància governamental. Un principi aplicable a qualsevol grup humà o territorial i que el govern de la Generalitat, pel que fa al Penedès, encara té en suspens, quant a la instauració de l’Àmbit Funcional de Planificació Territorial.
El territori té arguments
Després d’una presentació de qui som, què volem i els avantatges de viure en Vegueria, es desgranen els arguments partint del projecte de la Generalitat. Es proposa un recorregut per cinc pilars argumentals: la realitat social i econòmica; la realitat natural i de riquesa humana; la realitat cultural; la històrica i l’encaix territorial. Es mostren taules comparatives amb altres realitats territorials, les possibilitats econòmiques, el creixement de població i el procés històric i cultural.
Seguidament, s’explica que tot plegat ha estat fruit d’un procés seguit al llarg dels darrers quatre anys, que ha tingut l’aval dels ajuntaments, consells comarcals, la gent, les entitats, els empresaris; i dos acords parlamentaris que signifiquen un pas fonamental per a la Vegueria: la instauració de l’Àmbit. I, per fi, i en aquest sentit, rubricat per l’acord del Govern per a instaurar-lo. Un acord, però, que està pendent de resolució concreta i per a la qual es demana el suport i la incorporació a la campanya per part de tots els penedesencs.
ARA, L’ÀMBIT DE PLANIFICACIÓ
DEMÀ, LA VEGUERIA PENEDÈS
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada