diumenge, 11 de març del 2012

LA VEGUERIA MÉS A PROP (Comunicat 164, 06-03-2012)

La Presidenta i el Vicepresident primer es comprometen davant els representants de la Plataforma a fer tot el possible perquè sigui una realitat enguany
 
Com bé sabeu, a començaments d’any, vàrem iniciar una campanya per la vegueria encapçalada per una carta adreçada a la MH Presidenta del Parlament i la tramesa de correus reproduint abreujat el contingut de la carta. En resposta a aquestes trameses, vam ser convocats a una entrevista a la mateixa seu del Parlament. Hi era present la presidenta Sra. Núria de Gispert, acompanyada del vicepresident primer del Parlament, Sr. Lluís Coromines i tres representants de la Plataforma. Amb el Sr. Coromines, ja ens havíem trobat diverses vegades per parlar de la vegueria i per la part del Parlament va ser ell qui dugué la veu cantant. Vam poder parlar llargament, per espai d’uns 50 minuts.
 
El plantejament que ens van exposar, que és el de la coalició de govern, és el següent: ells estan per aprovar primer la Llei de Bases del Règim Local; dins d’aquesta llei, hi ha tres coses, el finançament, la definició de competències, i l’organització territorial: i és aquí on hi entra el Penedès; ens han dit que el seu model és de 8 vegueries i que això va a missa. Estan mirant de consensuar aquesta llei amb altres grups, especialment ERC, i també tenen obert el front de Madrid de cara a la modificació de límits. Amb tot això, no veuen oportú treure la llei per modificar l’article 9 i tornar-la a desar al calaix, tanmateix ens han dit que si no se’n sortissin de la Llei de Règim Local, aleshores farien això, com una mena de pla B. Una comissió d’experts ha de començar a treballar de forma immediata en aquesta llei i es vol que estigui enllestida dins d’aquest any. De tot això podem deduir que hi ha un cert compromís que, per un camí o altre, tindrem vegueria enguany.
 
Valorem positivament aquesta voluntat. Tanmateix... Nosaltres, allà i aquí, insistim en la via d’aprovar ja la modificació de l‘article 9, el veiem com una drecera fàcil i segura. Apel·lem a la urgència tenint present els anys que fa que la cosa s’arrossega, les necessitats del territori (tenim dues comarques líders al rànquing de l‘atur), la injecció de moral que això significaria per a la població penedesenca i l’empenta que suposaria per al desenvolupament l’àmbit. En canvi, el camí que ens proposen ens sembla que és llarg i ple d’entrebancs. La qüestió del finançament és, en els moments actuals, un obstacle gairebé insalvable; d’altra banda, si l’aprovació de la llei passa per entendre’s amb Madrid, estem segurs que ni ells es creuen que serà fluid i ràpid. Un altre problema de no tenir vegueria seria l’altíssima probabilitat de quedar de banda en la llei electoral, la qual ens han assegurat que tenen intenció de començar a encarar aquest any mateix.


 
MEDIONA DIU SÍ A LA VEGUERIA

El mapa es va completant, i després del recent pronunciament d’Òdena, l’ajuntament de Mediona, en el ple celebrat el passat divendres 2 de març, va votar per unanimitat la moció d’adhesió a la Vegueria Penedès. Des d’aquí el nostre agraïment a l’alcalde i als regidors del municipi. Mediona és ja el 66 ajuntament que manifesta el seu suport, i ja estem al 90% dels ajuntaments i al 93% de la població.

SOBRE L’ÀMBIT PENEDÈS

En primer hem de dir que en el nostre comunicat 160 de data 27-12-2011, hi hagué un error. Parlàvem del projecte del decret publicat quatre dies abans i, possiblement per les ganes que teníem que la cosa anés de pressa, vam donar uns terminis equivocats en obviar que era un projecte de decret i no el decret. En concret era quan fèiem referència als termini de dos mesos perquè els municipis de l’Anoia decidíssim si volien continuar a les Comarques Centrals. Ara bé, si manifestàvem la preocupació per la lentitud del procés tot i haver malinterpretat que la cosa anava més de pressa que el que passava realment, més motiu encara per estar preocupats.

Vam presentar el 19 de gener d’enguany diverses esmenes sobre aquest aspecte, tal com vam informar en el nostre comunicat 162 de data 24-01-2012. En el mateix escrit en vam formular també una de concreta sobre la participació de la societat civil del territori en el sentit que no estava contemplada i ens semblava ineludible aquesta participació. Aquests dies hi ha hagut un cert rebombori per una resolució impulsada per ERC i consensuada per CiU a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament demanant també, de forma genèrica, aquesta major participació. Celebrem que s’hagi produït, perquè tot plegat rema en la mateixa direcció, però volem recordar que nosaltres i altres instàncies, entre elles tenim entès el mateix ajuntament de Vilafranca (que per cert no n’ha dit res), ja fa un mes i mig que ho vam fer.

Posats en contacte amb el Departament, ens han indicat que gairebé amb tota seguretat dins d’aquest mes es publicarà el Decret al Diari Oficial de la Generalitat amb la incorporació de les esmenes que hagin estat considerades oportunes. Aleshores, per fi, començarà el compte enrere per al desplegament de l‘àmbit Penedès pel que fa a la redacció del Pla Territorial.

Tanmateix hi ha un altre vessant de l’àmbit per al qual no caldria esperar gens. Es tracta de la descentralització dels serveis de la Generalitat i del nomenament del Delegat Territorial. D’això també en vam voler parlar en l’entrevista al Parlament, però aquí van tirar pilotes fora, dient que això és cosa del Govern. Hem fet els passos per tenir una entrevista amb la vicepresidenta i consellera de Governació Joana Ortega. Segons la normativa vigent, atès que les vegueries estan en stand by, les funcions de descentralització les han de fer els àmbits. Actualment hi ha 7 delegats territorials en exercici i són 19 els serveis descentralitzats que es presten des dels diversos àmbits: pensem que no és de rebut que aquí el Penedès no s’hagi plantejat encara l’inici del procés. L’excusa de la crisi econòmica no ens val, ja que no es tracta d’incrementar la despesa, sinó simplement que el que ara es divideix per 7 dividir-ho per 8. Ultra l’entrevista amb la vicepresidenta, plantejarem una campanya per exigir les mateixes condicions i el mateix tracte que la resta d’àmbits.