dimarts, 25 d’agost de 2009

El matí de Catalunya Ràdio a l’estiu - A l’atenció del Sr. Pere Mas (18-08-09)

Fa uns dies, varem rebre una trucada de Catalunya Ràdio per informar-nos  que avui teníeu previst dedicar una part del programa a les vegueries, motiu pel qual ens demanareu que us responguéssim a tres preguntes en un temps prefixat. La nostra reacció inicial va ser molt favorable i fins hi tot de sorpresa pel fet de que Catalunya Ràdio tingués aquesta iniciativa i donés  veu al territori.

 

Avui, la nostra reacció ha estat la contrària, de perplexitat per diverses circumstàncies: ens hem trobat amb un conseller Ausàs, que no ha respost a les preguntes que li heu fet, no ha dit tota la veritat, ha obviat referir-se al Penedès i no ha justificat les previsibles 7 vegueries, ha insinuat que eren el número d'àmbits actuals. El Penedès des del 5.12.2007 tenim aprovat la creació del nostre propi àmbit territorial (Comissió de Política Territorial) i estem desesperats, esperant que el govern compleixi amb el mandat del Parlament, superats de llarg els 120 dies que estableix el reglament per a fer-ho.

 

La nostra intervenció ha estat de 24 segons, resultat d'enganxar 5 fragments de la gravació que em vareu fer, obviant aquelles parts que més ens interessaven, i que no voldríem pensar que han estat suprimits per no comprometre al govern o al mateix conseller. Adjuntem també, el text de la gravació i en color vermell el que heu reproduït aquest matí.

 

Des del Penedès, i en nom dels milers d'adhesions a la nostra campanya, que també adjuntem, us demanem una oportunitat de participar en el vostre programa per aclarir tots aquells aspectes que considerem de justícia. i possiblement també com a dret de rèplica. Avui la gent que ha escoltat el programa, els milers de catalans no penedesencs, no han pogut copsar la realitat i fins hi tot entenc que ara en poden tenir una idea esbiaixada, que no ens ajuda gens, ja que sempre hem cregut que la Vegueria Penedès és el millor també per Catalunya.

  

Si es veritat, el que ha repetit el Conseller varies vegades, que quedaran les vegueries fruit del consens polític, territorial i institucional, en el cas del Penedès ho tenim clar, ja que els únics que hi estan parcialment en contra es la cúpula del PSC; i el més important tenim el consens territorial i institucional, amb unes majories qualificades. Es tot això, entre moltes altres coses, el que caldria poder explicar a l'audiència.

 

Quedem a l'espera de les vostres notícies,

Cordialment,

 

Fèlix Simon

Portaveu Plataforma per una Vegueria Pròpia

www.vegueriapenedes.cat

 

El Penedès, 18 d'agost del 2009

*****************************************

A continuació text complet de la intervenció preparada,
i colorejats en vermell els fragments de text finalment retallats i emesos:

- Situació actual

- La Vegueria Penedès ha estat una qüestió històrica.  Cal remuntar-se a la Vegueria medieval, al 1304,  que 400 anys després va ser transformada en Corregiment, i a partir del 1860 la posterior divisió provincial va esquarterar el Penedès.

 - Amb el Pla Territorial General de Catalunya del 1995, el Penedès continua partit i repartit, entre els 3 Àmbits veïns: les comarques de l'Alt Penedès, i el Garraf a l'Àmbit Metropolità; l'Anoia a les Comarques Centrals; i el Baix Penedès  al Camp de Tarragona.

 

- Què vol el territori 

- El Penedès constitueix una regió natural de Catalunya, té una dimensió que permet planificar a escala humana, a favor de les persones. En comptes de ser satel·litzats, podem esdevenir una ròtula que articuli la unió de les dues àrees metropolitanes, la de Barcelona i la de Tarragona/Reus.

- Per això, la gent del Penedès s'ha mobilitzar per decidir el seu futur, volem aconseguir un espai propi,  tenim l'adhesió de 63 dels 73 municipis,  més del 90% de la població, amb les 4 capitals comarcals, Igualada, Vilafranca, Vilanova i el Vendrell, els 4 consells comarcals, les patronals del sector econòmic, més de 1000 empreses, 125 entitats cíviques i 12.500 ciutadans.

- Tots els grups parlamentaris, menys el PSC, han aprovat per dues vegades  la creació de l'Àmbit Penedès, això representa 98 dels 135 diputats del Parlament, una majoria qualificada del 73%.

 

- Ho aconseguireu

El govern es fa l'orni i llueix una política de fets consumats. 

- El conseller Nadal, ens parla de que tindrem l'Àmbit a partir del març del 2010, però no ens fiem ni un pel dels seus continguts. El president Montilla i el conseller Ausàs,  només parlen de que hi ha consens en 7 vegueries.  

- La regió natural del Penedès, amb al pes demogràfic de mig milió de persones, més població que la província de Lleida, pot i vol ser Vegueria.

- Ara, per fer-ho possible, només cal que ERC i ICV, que formen part del tripartit, demostrin tenir el coratge suficient per pressionar i obligar al PSC a portar-ho a la pràctica. Creiem que es de justícia.