dimarts, 2 de febrer del 2010

MEMÒRIA D’ACTIVITATS Abril 2009 – Gener 2010


A l’hora de fer el balanç de l’activitat de la plataforma i els resultats que se’n desprenen, cal ressaltar per damunt de tot un fet d’una enorme transcendència:

El 16-12-2009 el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la tramitació de la llei de creació de l‘àmbit de planificació Penedès presentada pel grup parlamentari de CiU. Amb tota la prudència i amb totes les cauteles, és una fita absolutament històrica llargament perseguida: des del punt de vista de la lògica planificadora de la Generalitat, disposar d’àmbit de planificació és una condició sine quan on per acabar sent una vegueria.

En el camí per aconseguir-ho destaquen dos fets

  • La reunió de la Comissió de Política territorial del Parlament del 8-7-09 que va aconseguir arrencar del govern el compromís de tirar endavant l’àmbit dins de la revisió del Pla General Territorial de Catalunya en curs. El Conseller Nadal ho va confirmar en roda de premsa l’11-11. Tanmateix el camí semblava molt llarg, se n’anava en el millor dels casos a finals del 2010, i es va decidir accelerar la via parlamentària amb el resultat ja conegut.

  • L’altre fet és la publicació per part de set publicacions setmanals de les 4 comarques del Penedès de l’editorial conjunta La dignitat del Penedès, un fet sense precedents i que mediàticament va significar un impuls i un impagable recolzament a la iniciativa parlamentària.


En el camp de la política nacional destaca la presentació d’al·legacions a dos textos legals:

  • el Pla Territorial Metropolità presentat pel govern el mes de maig i que inclou l’Alt Penedès i el Garraf dins la regió metropolitana, després que el Baix Penedès ho fos a la del Camp de Tarragona i l’Anoia a la Catalunya Central. Es va instar els quatre consells comarcals i els ajuntaments que donen suport a la Vegueria Penedès a presentar-hi al·legacions en el sentit de no contemplar la inclusió de les comarques penedesenques implicades i la majoria van acordar presentar la corresponent al·legació. Cal destacar la intervenció del portaveu de la Plataforma en els plens municipals de Vilafranca i Vilanova per recalcar la transcendència d’aquestes al·legacions. Igualment es va aconseguir un bon nombre d’al·legacions signades a títol personal aprofitant moments de concentració de gent com ara fires i mercats, o bé durant la celebració del Vi-jazz a Vilafranca en què es van recollir 300 signatures

  • la Llei de vegueries. Tema de rabiosa actualitat per l’entestament del conseller de Governació a parlar de 7 vegueries i deixar fora la del Penedès tot i que el seu propi partit li dóna suport. L’al·legació la va presentar la Plataforma en data 31-12-09


El recolzament dels partits polítics de l’arc parlamentari català a la Vegueria Penedès s’ha fet més explícit que mai i cal recalcar dos pronunciaments clars

  • El del Consell Nacional de CDC que va aprovar el 19-09-09 reclamar la vegueria Penedès

  • El de l‘Executiva nacional d’ERC que va fer una aposta clara per les 8 vegueries el passat 21-12-09


En l’estat actual és important, doncs, mantenir el diàleg, la informació i si cal la pressió damunt dels representants electes de la ciutadania ja sigui els de l‘àmbit local, ja sigui els d’àmbit nacional. La Plataforma ha promogut i mantingut converses amb el Conseller Ausàs, amb el president de CDC Artur Mas, amb els parlamentaris de CiU Joan Raventós, Josep Rull i Lluís Coromines, del PP Dolors Montserrat i Santi Rodríguez, d’ERC Miquel Carrillo i Marina Llansana, d’ICV Salvador Milà i amb el diputat a Madrid del PSC Sixte Moral. En l’àmbit local s’ha parlar amb els presidents dels consells comarcals de les quatre comarques penedesenques: Francesc Olivella de l’Alt Penedès, Josep A. Blanco del Garraf, Jordi Sánchez del Baix Penedès i Marc Castells de l’Anoia. També amb el nou alcalde de Vilafranca de CDC Pere Regull i amb el tinent d’alcalde del PSC d’Igualada Jordi Riba, entre molts altres que seria llarg d’enumerar.

Tota aquesta activitat i aquestes fites han fet que el Penedès hagi estat d’actualitat en els mitjans de comunicació i per primera vegada hagi fet el salt a la premsa nacional on les notícies referides al Penedès han ocupat espais destacats. I igualment el Penedès ha estat objecte de tracte preferent i positiu de reputats opinadors no penedesencs com ara Salvador Cardús, Josep Maria Solé Sabaté, Patrícia Gabancho, Saül Gordillo, etc., per fer esment d’alguns dels noms més destacats.


A la premsa local la presència ha estat constant començant per la fita que suposa el ja comentat editorial conjunt. Val la pena retre homenatge i agraïment a les set publicacions que la van incloure dient-ne els noms: L’Extra, la Veu de l’Anoia, el 3 de vuit, la Fura, l’Eco de Sitges, el Diari de Vilanova i el Diari del Baix Penedès. Fora d’això, articles d’opinió de persones vinculades a la vegueria o d’altres han sovintejat i han tingut una excel·lent acollida per part dels responsables dels mitjans.


El diàleg amb la premsa, especialment local s’ha fet de manera fluida i permanent mitjançant dos mecanismes: els comunicats i les rodes de premsa (que sempre van acompanyades del corresponent comunicat).

Pel que fa a les rodes de premsa se’n van fer dues (8-4 i 14-5) per presentar la diada castellera de la vegueria; també per informar sobre el debat de l’administració territorial (2-6), la presentació d’al·legacions al Pla metropolità (15-6) i la reunió de la comissió de Política territorial (14-7); i quatre seguides a Igualada, Vilanova, Vilafranca i Barcelona per explicar la presentació de la proposició de la llei de l‘àmbit Penedès (1 i 2 de desembre).

El nombre de comunicats emesos és de 15 i van des del 128 fins al 141. Es poden consultar a la pàgina web de la Plataforma.


La presència a la vida social també ha sovintejat. D’entrada cal dir que l’exposició de suport a la Vegueria Penedès que havia estat inaugurada a Vilafranca el febrer del 2009 ha itinerat per diverses poblacions de l‘àmbit, en concret ha pogut ser visitada a Guardiola de Font-rubí, les Cabanyes, Masquefa, Torrelles de Foix i Igualada

Amb motiu de la presència de l’exposició a l’Ateneu d’aquesta darrera ciutat, va tenir lloc el 27-11 un dels debats amb més assistència i interès sobre la vegueria. La setmana anterior n’hi havia hagut un de molt participatiu a l’Agrupació Excursionista Talaia de Vilanova.

En ocasió de les Fires de Maig de Vilafranca, i impulsada per la Plataforma, va tenir lloc la trobada castellera de colles de les vegueria, en la qual van prendre part cinc de les set colles actives a les quatre comarques.

S’ha seguit amb la política d’aprofitar qualsevol avinentesa per fer visible el suport a la vegueria mitjançant els cartells a les entrades dels municipis, pancartes estàtiques als ajuntaments o en seus d’entitats adherides, mòbils durant la celebració d’esdeveniments culturals, festes majors, etc. S’ha col·locat una visible pancarta a un dels còrners del camp de futbol de Vilafranca atenent la invitació del club.


Volem acabar fent esment de dos fets que ens fan molta il·lusió: d’una banda que aquest any s’ha escaigut el cinquè aniversari de la Plataforma, una fita molt important tant per la feina duta a terme com pels resultats obtinguts. D’altra banda que tant pel fet de l’aniversari com pel reconeixement d’aquesta feina, l’Institut d’Estudis Penedesencs dins dels guardons Collita 2009, atorgués el premi Teresa Basora de Promoció i divulgació cultural a la Plataforma dins la nit de la cultura penedesenca celebrada a Calafell el 15 de maig.



30 de gener del 2010