dimarts, 9 de setembre del 2008

11 de setembre: Al Penedès volem una Vegueria Pròpia

La Plataforma per una Vegueria Pròpia participarà el dia 11 de setembre, la Diada Nacional de Catalunya, a la fira d'entitats que es farà a la rambla d'Arc de Triomf de Barcelona, convidats per Gent de la Terra. Aquesta serà la nostra presentació a la ciutat comtal:

Heu sentit a parlar de Vegueries?
Segons l’Estatut, Catalunya ha de dividir-se per regions naturals o vegueries, que supliran la divisió en províncies imposada des de Madrid, al segle XIX. Una Vegueria es preveu com una unitat territorial i administrativa des de la qual es gestionin i es plantegin els problemes propis dels territoris. Els ciutadans tindran una administració propera, a peu de les necessitats immediates. Serien més que una província; absorbiran, i per tant eliminaran les diputacions i rebran competències de la Generalitat.

Per què volem, doncs, una Vegueria?
Perquè les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, som regió històrica i natural. Havíem estat Vegueria des dels s.XIII-XIV i abans del 1939 en la represa de la Generalitat, s’havia previst recuperar-la. Actualment, mantenim una realitat social, econòmica i cultural que ens hi encamina.

Qui ens dóna la raó?
Ens la donen 62 ajuntaments dels 73 possibles, que representen més del 90% de la població; els quatre Consells Comarcals; 125 entitats de tota mena, la immensa majoria de les associacions empresarials i 12.500 signatures particulars. Més encara: el juny de 2006 la Comissió de Política Territorial del Parlament de Catalunya i el desembre de 2007, va aprovar de crear un Àmbit Funcional de Planificació Territorial per al Penedès, en vistes a una futura Vegueria. (L’Àmbit és una figura administrativa que abasta diverses comarques i permet que els plans territorials -serveis, carreteres, etc.- es puguin fer des del territori, en el nostre cas, des de les quatre comarques. No és una vegueria, però sí una condició per a arribar-hi).

I doncs, per què hem muntat la paradeta?
A remolc de la nostra acció, el govern està disposat a crear l’Àmbit, però només ERC vol la vegueria Penedès; i al govern són tres els partits. Això els fa dir que només hi ha consens perquè n’hi hagi 7, ni una més, i se n’exclogui el Penedès. Ara bé, la Vegueria Penedès té el suport parlamentari de la majoria: CiU, ERC, PP, i Ciutadans. El PSC s’hi nega i ICV no s’ha resolt sobre el tema...

Qui ens entén?
Una Vegueria Barcelona amb 4.500.000 habitants, té un pes i una capacitat d’absorció política i econòmica que deixaria com a secundari i pràcticament al seu servei, un territori, com el Penedès, que té prou vigor per ser pioner a Catalunya per reclamar una identitat política i administrativa. Això sabem que s’entén molt bé des de la ciutadania de Barcelona i el seu entorn. Al Penedès no volem veure repetir l’experiència d’una metròpolis expansiva com ho ha estat amb el Baix Llobregat o el Vallès.

Massa administracions?
Tot depèn de la llei de vegueries; de la capacitat dels nostres polítics d’aprimar determinades competències i de racionalitzar-ne d’altres; d’acostar l’Administració a la gent; de la confiança que es doni als ens locals; de la veu dels ciutadans que ho reclamin.

Què n’esperem d’una Vegueria?
Un creixement compassat, un repartiment de càrregues i de responsabilitats amb els altres territoris de Catalunya; un creiexement harmònic de tot el país a través del diàleg amb l’Administració. Un model de progrés a escala humana, que parteixi de la gent i de la realitat. L’exercici pràctic del principi de subsidiarietat: tot allò que pot fer el nivell inferior –territori- no ho ha de fer el nivell superior: Metròpolis, Catalunya, Estat espanyol, Europa... Cada any, la Diada de l’11 de setembre, ens ho recorda amb força.

La nostra fita és la Vegueria, per això us demanem el vostre suport.

“SOM UNA NACIÓ, VOLEM LA VEGUERIA PENEDÈS”