dissabte, 14 de juny del 2014

Compromís pel Penedès: Suport de les Entitats, Comunicat 178, 10.06.2014

 

Aquests darrers mesos ens ha semblat oportú fer un esforç especial per tornar a posar el Penedès i les seves reivindicacions sobre la taula, Ara la nostra nació està vivint uns moments decisius per al seu futur i cal que el Penedès tingui els deures fets, no fos cas que l'envergadura del procés sobiranista ens deixés en segon terme. Fins i tot hem volgut fer un joc amb les expressions sobirania i dret a decidir i aplicar-ho al Penedès (vegeu apartat 3). Aquestes són les actuacions que hem dut a terme recentment.

 

1. Nou compromís a favor del Penedès


Hem viscut moments intensos. Hem vist per fi delimitat l'àmbit Penedès, tot i que el seu desplegament no es fa el ritme preceptiu; hem vist que es tramitava una nova llei de governs locals de Catalunya, i hem vist que s'avançava en la futura llei electoral de Catalunya amb el rerefons de les vegueries. En aquest context vàrem elaborar un document, una declaració, que recollia uns aspectes que creiem de gran transcendència per al futur del Penedès, i que ja havien estat objecte dels comunicats de premsa 174 i 177. Es tracta en primer lloc de la introducció d'una esmena a la llei de governs locals en el sentit que mentre no sigui vigent la Llei de Vegueries sobre la divisió de Catalunya en regions, el govern ha de tenir en compte subsidiàriament els 8 àmbits establerts en la llei per a la planificació i prestació dels seus serveis, per tal que hi hagi una total correspondència. S'hi inclou a més la petició de modificació de l'article 9 de la llei de Vegueries per tal que hi sigui inclosa la del Penedès: tot i que la llei ara estigui congelada, el seu contingut no deixa de ser un referent indefugible a l'hora de planificar el territori com hem pogut comprovar recentment en ocasió del projecte de llei electoral.

Hem cregut molt important que el món econòmic i social del Penedès donés suport a aquestes dues reivindicacions i per això els el vàrem demanar i estem satisfets de la resposta afirmativa de les entitats sotasignants entre les quals hi ha, a més de l'IEP, entitats representatives del món del vi i el cava, així com les organitzacions de caire econòmic de la vegueria. Es tracta de les següents entitats:

  • Acadèmia Tastavins del Penedès
  • ADEG – Associació empresarial del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès
  • DOP -. Denominació d'origen Penedès
  • Institut d'Estudis Penedesencs
  • PIMECAVA
  • UEA – Unió empresarial de l 'Anoia
  • UEP – Unió empresarial del Penedès
  • UVIPE – Unió Vinícola del Penedès

Igualment hem cercat el suport dels alcaldes de les quatre capitals penedesenques i tot i que ja en tenien emparaulats tres, ens ha mancat temps per concretar la signatura i també per poder parlar amb l'alcalde d'Igualada a causa de problemes d'agenda i de salut. Esperem poder comptar amb les quatre signatures.

 

2. Reunions amb els grups parlamentaris


Els dies 9 i 27 de maig, membres de la Plataforma es vam reunir al Parlament de Catalunya amb representants dels grups de la cambra, en concret CiU, ERC, PSC, PP, ICV i CUP. Hi havia quatre temes sobre la taula

>Tema 1. Desplegament de l'àmbit Penedès

Tothom veu clar que s'ha d'activar. Des del partit del govern (CiU) se'ns assegura que  ja hi ha instruccions per redactar el pla i constituir les comissions, i que anirà a un consell de govern del mes de juny. Els grups de l'oposició estan decidits a empènyer-lo i en aquest sentit ja ha pres partit ICV presentant una bateria de preguntes a la Mesa del Parlament i a la Comissió de Territori i Sostenibilitat. Sobre nomenar ja un Delegat de govern, ni CiU ni ERC s'hi comprometen, ni tan sols ho veuen clar.

>Tema 2. Esmena a la llei de governs locals

En aquesta qüestió també aconseguim força consens. Tots els nostres interlocutors la veuen clara, amb algun matís, que ho han de consultar, però que els sembla que no hi haurà cap inconvenient.

>Tema 3. Modificació de la llei de Vegueries

Aquí tenim mala peça al teler. Els grups no ho veuen clar. Sobre la llei de vegueries s'hi passa de puntetes, està adormida i millor no fer soroll per por de despertar-la. Únicament ICV n'ha fet esment en l'última de les preguntes presentades (vegeu tema 1). La CUP proposa una reunió de tos els parlamentaris penedesencs per aquest tema.

>Tema 4. Llei electoral

La qüestió principal és si s'arribarà a un consens o no en aquesta llei atès que hi ha dues posicions irreductibles: circumscripció única (PSC, ICV i CUP) o diverses circumscripcions, en principi les vegueries (CIU i ERC). Mentrestant s'obre una via intermèdia que seria un nombre reduït de circumscripcions, en concret 4, de manera que reapareix el fantasma de les províncies.

Com queda el Penedès? Del PSC ja en vam parlar, ICV assignaria els diputats per vegueries: ens parlen de 7 i nosaltres li recordem 8, diu que ho veuen factible perquè el còmput general no varia. CiU diu que el seu model són 8. ERC parla de 7, però davant la nostra insistència es replanteja si han de ser 8.

Insistim, sobretot a CiU i ERC, que si al final són 4 no parteixen el Penedès, ja veurem què passa. CiU es compromet a comptar amb nosaltres a l'hora de les compareixences. 

 

3. La traca final de la PVP


Totes aquestes actuacions queden emmarcades en el que anomenem la traca final de la PVP i que culminen en l'edició d'un díptic en la línia dels que hem editat els últims anys per Sant Jordi. Porta per títol La sobirania és del poble i presenta a la portada el mapa definitiu (ara sí!) de l'Àmbit i la Vegueria Penedès, a les pàgines interiors el document Compromís pel Penedès i un article de reflexió titulat El dret a decidir comença al Penedès, i a la contraportada la cronologia actualitzada de l'àmbit i la vegueria.

 

Díptic 2014 Vegueria Penedès: La Soberania és del Poble (<== Visualitzeu-lo Clicant sobre l'enllaç)