diumenge, 25 d’octubre del 2009

El discurs de Puigcercós a Núria

La lectura atent del discurs de Joan Puigcercós a Núria, després d'haver estat elegit candidat a la Presidència de la Generalitat, permet adonar-se de determinats silencis, de segons quins accents i d'ambigüitats calculades.

"Esquerra ha situat en la centralitat política el dret a decidir [independència] i ara toca exercir-lo" Aquesta era la frase que destacaven els retalls de notícies a la televisió. El discurs real, entre d'altres coses, també parlava d'una "revolució verda" (…) "sense gas, petroli, ni urani'; que en el terreny econòmic i energètic s'ha de "canviar el paradigma de model productiu català defugint 'demagògies'"; i pel que fa a la competitivitat, que "ERC confia situar-la dins la igualtat i la solidaritat".

Val a dir que tant de bo aquest discurs fos també el de CiU, PSC i PP dins unes discrepàncies suportables… Ja faríem alguna cosa. ICV diu més, si més no teòricament i Reagrupament està formulant un altre discurs, que caldrà veure.


Pel que fa al dret a decidir: fa temps que els regidors i alcaldes d'ERC ja s'han decidit a favor de la Vegueria Penedès i l'Àmbit, junt amb els de CiU, PP i un sector del PSC. Els diputats parlamentaris d'ERC, CiU, PP i Ciutadans s'han decidit dues vegades per l'Àmbit.També ho han fet ciutadans, entitats i empresaris. Però ERC ha bloquejat la presentació d'un projecte de llei al Parlament, consensuat entre la PVP i els partits que li donen suport, cosa que, a hores d'ara, hauria suposat ja la consecució de l`Àmbit Penedès i les delegacions corresponents. Ha silenciat la vuitena vegueria i deixa que sigui la propera legislatura la qui "decideixi", si tot va bé. Pel que sembla, el dret a decidir per a Catalunya, per part d'ERC, no coincideix amb el del Penedès i l'articulació del país serà probablement la que dicti el PSC, centralista, autoritari i catalanista vergonyant. Però a ERC no li convenen tensions amb Montilla i Nadal…

Puigcercós parla d'una Revolució Verda, sense gas i sense petroli: com es pot fer sense ser acusat de "demagògia"? Competitivitat dins la igualtat i solidaritat: per part de qui? Quina competitivitat més enllà de la que coneixem? Tot es pot dir quan hi ha entusiasme… Perquè el tripartit, a més del Pla Territorial Metropolità que posa en perill el Penedès, aprova el CIM i el pla d'infraestructures i no discuteix el context del model de creixement actual. Són els grups de pressió de sempre els qui "decideixen", mentre associacions i plataformes protesten i regategen uns quants metros cúbics de ciment. En nom del dret a decidir, s'estarà disposat a la convocatòria de consultes i debats entre ciutadans i institucions sobre el model de creixement, paisatge, boscos, recursos, agricultura i diàleg territorial? I com exercir-lo sense una llei electoral justa?

El discurs posa el pes de l'acció sobre els militants. Sembla que es vulgui dir: voteu la independència i confieu en el partit. En això segueix, malauradament, la tònica dels altres partits. Però els militants no són el país i n'hi ha de moltes menes, com a tot arreu i es necessita, a més dels votants, molta més gent, temps i esforços per a la independència.

Les paraules són una arma de molts talls per allò que diuen o deixen de dir, o mig diuen.

Josep Faura, Membre de la Plataforma per una Vegueria Pròpia
(Article publicat a l'Extra 21/10/2009)