dijous, 21 de maig del 2009

III Trobada Castellera del Penedès, Vilafranca, 17 de maig del 2009 (comunicat 131)


Castellers de Vilafranca
: 4/8, 2/8f, 3/8, 2P5

Xicots de Vilafranca: 5/7, 4/7ag, 4/7, P5(c)

Jove Castellers de Sitges: 5/7, id4/7ag, 4/7, 3/7ag, 2P4

Bordegassos de Vilanova: 5/7, 4/7ag(c), 3/7ag, P5

Minyons de l‘Arboç: 3/7, 4/7(c), id2/6, 2/6, 2P4

 

En el marc de les Fires de Maig, s’ha celebrat la tercera trobada de colles castelleres del Penedès. L’acte ha estat promogut per las plataforma Vegueria Penedès, i ha comptat amb l’organització de les dues colles locals i amb el suport de l’ajuntament de Vilafranca.

 

La invitació s’havia fet extensiva a les set colles que hi ha actualment dins l’àmbit de la vegueria, però per diferents raons van desistir d’assistir-hi els Nens del Vendrell  i els Moixiganguers d’Igualada.

 

La diada ha començat a l’hora prevista, les 12 del migdia, amb una puntualitat poc usual en les exhibicions castelleres. A les 12 i cinc els Castellers de Vilafranca, la colla que obria les rondes, feien l’aleta al seu primer castell, el 4/8. Després han completat amb autoritat dos castells que estrenaven aquesta temporada, la torre de vuit folrada i el 3/8, i és la primera colla que enguany descarrega tres castells de vuit. Els segons d’actuar han estat els Xicots amb un ben plantat 5/7; han seguit amb el 4/7ag, completat tot i el despenjament de l‘enxaneta del pilar i han acabat amb un lleuger 4/7, prova del 4/8 que han deixat per a una altra ocasió. La colla Jove de Sitges ha obert amb un treballat 5/7 al qual ha seguit un fallit intent de 4/7ag; en la ronda de repetició han fet el 4/7 i l’espina se l’han tret a la tercera ronda completant un magnífic 3/7 amb agulla. Els Bordegassos per la seva banda han començat també amb el 5/7, han seguit amb el 4/7 ag, només carregat, però també s’han rescabalat completant a la tercera ronda el 3/7ag. Finalment els Minyons han començat amb un bonic 3/7, i a la segona ronda només han pogut completar el 4/7; han acabat la jornada descarregant la torre de sis al segon intent. Els pilars de comiat simultanis han clos la jornada, i per ressaltar el significat de l’acte, els enxanetes han pujat lluint una samarreta de la Vegueria Penedès. Una pancarta de grans proporcions a la façana de l‘ajuntament emmarcava la diada i vindicava la vegueria.

 

En resum, una jornada reeixida, que tot i el gran nombre de colles i castells no s’ha fet gens llarga; ha començat a les 12 i ha acabat a les dues i cinc. Les colles s’han esforçat a plantar els castells amb celeritat i ritme i l’ambient que regnava entre elles ha estat de cooperació i confraternitat.

 

La Vegueria Penedès es manifesta a través de moltes facetes i una activitat tan arrelada a les nostres comarques com els castells no en podia quedar al marge. S’havien fet ja dues trobades castelleres de colles penedesenques, una a Sitges el 1994 i una altra a Gelida el 1995. La tercera celebrada avui recull el testimoni d’aquelles trobades pioneres i pretén donar-hi continuïtat en el marc d’un repte tan estimulant com la futura Vegueria del Penedès.